Žatec je historickým městem roku 2023

19. 4. 2024 Obec a finance Regiony

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) za rok 2023 získalo město Žatec a získalo titul Historické město roku. Každoročně je tento titul vyhlašován 18. dubna, což je Mezinárodní den památek a sídel.

Vystoupení Libora Honzárka, předsedy SHS ČMS a místostarosty Havlíčkova Brodu
Vystoupení Libora Honzárka, předsedy SHS ČMS a místostarosty Havlíčkova Brodu

Vyhlášení Historického města roku je spojen s ceremoniálem, který se konal v humanitárním centru Pražská křižovatka za přítomnosti představitelů pořádajících organizací, což je Ministerstvo kultury, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS), Ministerstvo pro místní rozvoj a Český národní komitét ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Vedle hlavní ceny pro historické město roku jsou z navržených 14 vítězů krajských kol soutěže oceněny dvě města cenou ministra pro místní rozvoj.

 Zástupci krajských vítězů soutěže
Zástupci krajských vítězů soutěže

Město Žatec (Ústecký kraj) má na území městské památkové rezervace (17,5 ha) celkem 132 kulturních památek a postupně realizuje opravy nejenom památek, ale i ostatních budov, komunikací a veřejného prostoru. Spravuje Fond regenerace Města Žatec a finančně podporuje pořádání kulturních akcí spojených s udržováním regionálních chmelařských tradic. V roce 2023 byl Žatec a krajina žateckého chmele zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO. Do celostátního programu regenerace byly v loňském roce zařazeny 4 akce obnovy kulturních památek s výší dotace 530 tisíc korun.

Ing. Radim Laibl, starosta Žatce s cenou pro Historické město roku 2023
Ing. Radim Laibl, starosta Žatce s cenou pro Historické město roku 2023

Cenu ministra pro místní rozvoj získaly města:

  • Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) má na území městské památkové zóny 155 kulturních památek a jednu národní kulturní památku. Město systematicky pracuje na obnově všech objektů v památkové zóně za využití Plánu ochrany. Na obnovu čtyř památek obdrželo město vloni 1,25 milionu korun.
  • Moravské Budějovice (Kraj Vysočina) má 11 kulturních památek na území památkové zóny a doznalo v uplynulém desetiletí velkých změn, byla opravena řada historických objektů a veřejných prostranství. V loňském roce byla z programu realizována obnova dvou památek s dotací 590 tisíc korun.

V rámci slavnostního vyhodnocení získala čestné uznání za vzornou péči o památky městská část Praha 1 a město Prachatice. Cenu časopisu Moderní obec získalo město Opava.