První obec s umělou inteligencí

3. 5. 2024 Mokrá-Horákov Veřejná správa online

Vůbec první obcí v České republice (a celé střední Evropě), která našla odvahu zapojit do svého systému komunikace s občany samostatně fungující umělou inteligenci (neboli tzv. „AI“ = Artificial Intelligence), se stala právě naše obec Mokrá-Horákov!

Umělá inteligence našla uplatnění v podobě AI chatbota na webových stránkách obce www.mokra-horakov.cz. Dostal jméno Tessa. Spuštění Tessy, naší virtuální pomocnice, proběhlo symbolicky ve středu 1. května na svátek práce, kdy má nejen obecní úřad zavřeno a zaměstnanci nabírají síly na další úkoly. Nikoli však Tessa, která je k dispozici občanům nepřetržitě a je tak připravena odpovědět na vaše nejzvídavější dotazy v jakoukoliv denní i noční dobu. Pomůže vám tak najít informace na našem webu snadno a rychle.

Tessu oceníte zejména v situaci, kdy potřebujete získat nějakou informaci o obci či jejím fungování a nemáte prostor hledat vše na webu obce či náhodně googlit. Díky generativní umělé inteligenci vám Tessa hledanou informaci dokáže v řádu vteřin nejen najít, ale také ji zasadit do kontextu. S Tessou si můžete povídat česky, nicméně mluví i plynule anglicky. Očekávaným přínosem Tessy je, že díky rychlosti a přesnosti vyhledávaných informací se sníží množství např. přímých telefonických dotazů, čímž kolegyně na obecním úřadě získají potřebný prostor na součinnost při dalším rozšiřování vybavenosti naší obce.

Tato inovace je výsledkem spolupráce se studentským start-upem Citymind, který pochází přímo z Horákova. Rádi dáváme prostor inovacím a kreativitě, a tak jsme se stali součástí tohoto pokrokového projektu, který jsme se start-upem připravovali téměř rok.

Přestože je Tessa opravdu šikovná, má pořád v genech AI a občas může tápat nebo udělat chybu. To je přirozené. Věříme, že i díky pravidelnému používání se bude stále zlepšovat. Na tom je ostatně založena umělá inteligence :-) Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu a připomínky, abychom společně se start-upem Citymind mohli Tessu ještě více přizpůsobit vašim potřebám!

Matyáš Charvát, starosta obce Mokrá-Horákov