Memorandum podpoří na venkově spolupráci obcí a zemědělců ve sdílené energetice, zavádění čisté mobility a chytrých řešení

26. 8. 2024 SMS ČR Energetika

Udržitelný rozvoj regionů, snižování emisí skleníkových plynů, podpora sdílení čisté energie a také užší spolupráce mezi obcemi a zemědělci. To patří k hlavním cílům Memoranda Soběstačná obec 2030, které v pátek v Českých Budějovicích podepsali zástupci Sdružení místních samospráv ČR, ministerstev zemědělství, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, životního prostředí a Agrární komory. Memorandum podpořily také společnosti ČEZ a Škoda Auto.

Sdružení místních samospráv ČR

Projekt Soběstačná obec 2030 počítá například s podporou přímého sdílení přebytků elektrické energie mezi zemědělskými podniky a obcemi. Jde o elektřinu, kterou dnes zemědělci vyrobí pomocí fotovoltaických panelů či jiných čistých zdrojů a sami nespotřebují. Další oblastí spolupráce je například sdílení vedlejších zemědělských produktů, jako je biomasa, pro výrobu energie v obecních bioplynových stanicích.

„Obce a zemědělci jsou zásadními aktéry, kteří formují život na venkově, a prohloubení jejich spolupráce je logickým a velmi přínosným krokem, který přispěje k rozvoji našich regionů, k větší energetické soběstačnosti a k úsporám. Naše platforma Obec 2030 pomáhá už čtyři roky obcím se zaváděním inovací nejen v energetice. Rádi rozšíříme naši podporu i směrem k zemědělským subjektům a jejich chytrému propojování právě s obcemi,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

„V rámci projektu budou zemědělci hrát klíčovou roli při využívání agrovoltaiky jako technologie kombinující zemědělskou produkci s výrobou energie prostřednictvím fotovoltaických systémů. Už nyní zemědělci s pomocí investiční podpory obnovitelných zdrojů investují do střešních fotovoltaik a dalších obnovitelných zdrojů, což je udržitelný způsob, jak snížit náklady na energie a zajistit jejich soběstačnost. Dnes přebytky prodávají do sítě distributorům. Projekt však klade důraz na to, aby se přebytky vyrobené energie využívaly přímo v obcích,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný.

„Do konce roku podpoří Ministerstvo životního prostředí miliardou korun investice z Národního plánu na provedení energeticky úsporných renovací veřejných budov. Prostředky poskytujeme i z OPŽP, nyní na zvýšení energetické účinnosti technologií v jídelnách, prádelnách či budovách sociálních služeb. Dvě miliardy korun jsme vyčlenili v Modernizačním fondu na instalace fotovoltaických elektráren na obecních budovách a infrastruktuře. Připravujeme obce na zapojení do komunitní energetiky s využíváním lokálních zdrojů,“ uvedl ministr Petr Hladík s tím, že díky podpoře MŽP prvních zhruba 60 obcí chystá vznik energetického společenství.

Snazší využití zdrojů i čistá mobilita

Signatáři memoranda mimo jiné chtějí obcím usnadňovat využívání obnovitelných zdrojů, zvyšovat energetickou účinnost, soběstačnost a zavádění moderních (digitálních) technologií a inovací k efektivnímu řízení spotřeby energie. Cílem projektu je také podpořit posílení infrastruktury pro čistou mobilitu, například v podobě dobíjecích stanic pro elektromobily ve venkovských oblastech a zemědělských areálech.

„Vysoce oceňujeme, že místní samosprávy s podporou státu neustále podnikají společné a konkrétní kroky k čistší budoucnosti. Chytrá a efektivní distribuce energie představuje klíčové téma i pro nás jako lídra českého automobilového trhu, protože na ní závisí dostupnost bezemisní mobility. Projekt Soběstačná obec 2030 přináší tato řešení do regionů, což plně podporujeme a vážíme si spolupráce se všemi jeho partnery,“ říká Jiří Maláček, vedoucí Škoda Auto pro český trh.

„Projekt Soběstačná obec 2030 podporuje Skupina ČEZ od samého vzniku v roce 2020. Oceňujeme, že propojení centrální správy a samospráv touto formou urychluje povolovací procesy a zefektivňuje celkovou komunikaci. Obcím nabízíme spolupráci při rozvoji obnovitelných zdrojů energie, budujeme chytrá města, zavádíme inovativní řešení formou EPC projektů. Nové příležitosti nabízí i komunitní energetika. Jsme rádi, že u toho všeho můžeme být jako stabilní partner,“ říká generální ředitel a předseda představenstva společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Pomoc se zaváděním inovací na venkově

SMS ČR již čtvrtým rokem provozuje platformu Obec 2030, která poskytuje obcím užitečnou inspiraci na základě konkrétních realizovaných řešení a pomáhá samosprávám se zaváděním energetického managementu, který je důležitým prvním krokem k úsporám a k větší soběstačnosti.

Každoročně pořádá platforma soutěž nejlepších obecních inovací, kdy se do mapy dobré praxe podařilo nashromáždit již dvě stovky příkladů chytrých a praktických řešení z obcí v oblasti udržitelné energetiky, ochrany krajiny, čisté mobility, digitalizace či odpadového hospodářství. V letošním ročníku přihlásily své projekty čtyři desítky obcí, z nichž bude odborná porota vybírat finalisty 3. září.

„Česká republika stojí v oblasti energetiky a environmentálního přístupu na pevných základech a ve srovnání s ostatními zeměmi jsou mnohé obce a města dokonce napřed. Jen se často neumíme svými úspěchy pochlubit. Náš projekt dává obcím příležitost ukázat jejich inovativní, klidně i menší projekty, a šířit tak dobrou praxi do dalších obcí,“ říká Michal Svoboda, energetický konzultant a manažer platformy Obec 2030.